Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

PlayStation Portal: Πως να προετοιμάσετε το δίκτυο του σπιτιού σας

*
Στις 15 Νοεμβρίου 2023, η Sony λάνσαρε το PlayStation Portal σε επιλεγμένες χώρες. Στις 12 Ιανουαρίου 2024, πρόκειται να λανσαριστεί και στην δική μας. Για όσους δεν γνωρίζουν, το PlayStation Portal είναι μια συσκευή η οποία προσφέρει αποκλειστικά και μόνο Remote Play. Μέσω της νέας συσκευής, θα μπορείτε να συνδεθείτε στο PlayStation 5 σας και να stream-άρετε από αυτό τους εγκατεστημένους τίτλους σας, είτε βρίσκεστε εντός είτε εκτός του σπιτιού. Συνεπώς, η νέα συσκευή απευθύνεται σε ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο κοινό, αφού πρώτον απαιτεί PlayStation 5, δεύτερον αρκετοί δεν αισθάνονται την ανάγκη να παίξουν τα παιχνίδια του PlayStation 5 σε μικρή οθόνη στο χέρι τους, τρίτον το Remote Play υπάρχει ήδη σε smartphones, tablets και PCs, σε λειτουργικά συστήματα Android, iOS, Windows και Mac OS και τέταρτον απαιτεί άπταιστη σύνδεση στο Internet. Παρόλα αυτά, οι πιθανοί αγοραστές του θα μπορούν να απολαύσουν remote play σε άνετη οθόνη 8 ιντσών, με όλες τις δυνατότητες του DualSense, γρήγορα και… απλά. Στο Enternity, χρησιμοποιούμε εδώ και πολλά χρόνια την λειτουργία του Remote Play (ειδικά ο συντάκτης του άρθρου) και παρακάτω θα σας μιλήσουμε για τις προτάσεις μας προκειμένου να βελτιώσετε την εμπειρία σας με το PlayStation Portal, χωρίς να μπούμε πολύ βαθιά σε τεχνικές λεπτομέρειες.

Οι παραπάνω τρεις τελίτσες, τονίζουν πως το «απλά» που παρουσιάζει η κατασκευάστρια εταιρεία του PlayStation Portal, δεν είναι και τόσο απλό. Το game streaming είναι μια τεχνολογία που βρίσκεται στα παιδικά της βήματα, καθώς σε αναλύσεις υψηλότερες των 720p, απαιτεί αρκετό bandwidth και από τις δύο κατευθύνσεις, ενώ ακόμη πιο σημαντική είναι η σταθερότητα του ασύρματου δικτύου. Η Sony δηλώνει πως το PlayStation Portal απαιτεί τουλάχιστον 5 Μbps broadband Internet Wi-Fi, ενώ για καλύτερη εμπειρία χρειάζεται τουλάχιστον 15 Mbps.


Η αποσαφήνιση που θα θέλαμε να προσθέσουμε στις απαιτήσεις, είναι πως αν χρησιμοποιείτε το PlayStation Portal εντός του σπιτιού, μέσω του ίδιου router στο οποίο είναι συνδεδεμένο το PlayStation 5, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις θα είστε καλυμμένοι. Τα νούμερα που δηλώνει η Sony, για χρήση του PlayStation Portal εκτός σπιτιού, δεν απευθύνονται μόνο στο download. Το κύριο συστατικό είναι το upload, καθώς το portal σας θα «κατεβάζει» τα μέγιστα που μπορεί να «ανεβάσει» το PlayStation 5 σας. Συνήθως, μια σύνδεση 100Mbps προσφέρει upload μόνο 10Mbps, οπότε το streaming θα περιορίζεται σε αυτά τα 10. Συνεπώς, για την απόλυτη εμπειρία εκτός σπιτιού, χρειάζεστε σύνδεση τουλάχιστον 150Mbps download, εκτός αν ο πάροχός σας σας προσφέρει σειριακή σύνδεση, που σημαίνει η ίδια ταχύτητα Download με Upload. Εντός του σπιτιού, πρέπει απλά να φροντίσετε το PlayStation 5 σας να είναι συνδεδεμένο με καλώδιο Cat5e με το router σας, ή να είναι συνδεδεμένο ασύρματα σε αυτό με υψηλό σήμα και να μην υπάρχουν παρεμβολές όπως τοίχοι, έπιπλα, όροφοι ή λοιπά εμπόδια.



Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε την νέα συσκευή, σας προτείνουμε να φροντίσετε να έχετε κάνει τα παρακάτω!

Δοκιμάστε την λειτουργία Remote Play από κάποια συσκευή που έχετε ήδη στην κατοχή σας
Το Remote Play της Sony, είναι διαθέσιμο εδώ και χρόνια σε συσκευές Android, iOS, Windows και Mac OS. Συνεπώς, μπορείτε πριν προχωρήσετε σε αγορά, να δοκιμάσετε την υποδομή σας παίζοντας από μια τέτοια συσκευή μέσω της εφαρμογής Remote Play της Sony. Αν είστε ικανοποιημένος από την εμπειρία, τότε αυτή θα είναι ακόμη καλύτερη με το PlayStation Portal.

Πραγματοποιήστε ένα SpeedTest στην γραμμή του σπιτιού σας
Μπορείτε να πραγματοποιήσετε ένα απλό speedtest συνδέοντας μια συσκευή με καλώδιο UTP ή STP κατηγορίας 5e (Cat5e) ή ψηλότερης στο router του σπιτιού σας. Ο λόγος που είναι απολύτως απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί καλώδιο, είναι για να πάρετε το πραγματικό νούμερο της σύνδεσής σας σε download και upload. Αν δεν γνωρίζετε από κατηγορίες καλωδίων, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε ένα κατάστημα ηλεκτρολογικών και να ζητήσετε το προαναφερθέν καλώδιο, ή να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ή κοντινό σας άνθρωπο που μπορεί να αναγνωρίσει τι καλώδιο χρησιμοποιείτε.

Συνδέστε το PlayStation 5 με καλώδιο στο Router σας
Συνίσταται η κονσόλα σας να είναι συνδεδεμένη με καλώδιο στο router σας, προκειμένου να επιτευχθεί η μικρότερη πιθανή καθυστέρηση μεταξύ των δύο, καθώς και η απόλυτη σταθερότητα της σύνδεσης. Όπως προαναφέραμε, το πιο σημαντικό κομμάτι της σύνδεσης, είναι αυτό της κονσόλας σας με το router. Αν δεν υπάρχει κανένας τρόπος να συνδέσετε την κονσόλα με καλώδιο, φροντίστε να την τοποθετήσετε σε απόσταση μικρότερη των 8 μέτρων από το router σας, χωρίς εμπόδια μεταξύ των δύο.



Επιπλέον, σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι το router σας να βρίσκεται γεωγραφικά ψηλότερα από την κονσόλα, για να ενισχύσετε την δύναμη και την σταθερότητα του σήματος. Αν η κονσόλα σας βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό δωμάτιο από το router, μπορείτε να εξερευνήσετε την πιθανότητα να εγκαταστήσετε Access Point κάπου πιο κοντά στην κονσόλα, το οποίο φυσικά πρέπει να είναι συνδεδεμένο με καλώδιο στο router. Τα παραπάνω θα εξασφαλίσουν πως δεν θα έχετε καθυστέρηση στο πάτημα των κουμπιών από την απομακρυσμένη συσκευή στο παιχνίδι και θα βελτιώσουν κατακόρυφα την εμπειρία σας.



Φροντίστε για την μέγιστη ισχύ σήματος μεταξύ του PlayStation Portal και του Wi-Fi σας
Οποιουδήποτε είδους live streaming – και ιδιαίτερα το game streaming – απαιτεί απόλυτη σταθερότητα στην γραμμή, για να μην δημιουργούνται artifacts στην οθόνη, ή καθυστερούν οι εντολές των πλήκτρων να ανταποκριθούν. Συνεπώς, είτε βρίσκεστε εντός, είτε εκτός του σπιτιού σας, φροντίστε να συνδέεστε με το μέγιστο σήμα στην πηγή του Wi-Fi που επιθυμείτε. Φυσικά, η εμπειρία σας θα είναι πολύ καλύτερη αν το κάνετε μέσα από το ίδιο δίκτυο στο οποίο συνδέεται και η κονσόλα σας, αλλά αν φροντίσετε για όλα τα παραπάνω βήματα, θα έχετε μια πολύ καλή εμπειρία και από εξωτερικές πηγές.



Φροντίστε το router σας να υποστηρίζει Wi-Fi 6
To Wi-Fi 6 είναι η πιο πρόσφατη γενιά της τεχνολογίας ασύρματης δικτύωσης. Πέρα από την προφανή και τεράστια βελτίωση στην ταχύτητα που προσφέρει, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Wi-Fi 6 είναι η μεγαλύτερη εμβέλεια και η καθοριστικά μεγαλύτερη σταθερότητα στην σύνδεση μεταξύ του πομπού και του δέκτη. Εκεί που διαπρέπει σε σχέση με το Wi-Fi 5 είναι στην διαχείριση των συνδέσεων όταν πολλές συσκευές είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένες στο Access Point του Router. Ένα τέτοιο σενάριο, είναι και το πιο πιθανό για τους περισσότερους χρήστες, αφού ένα σπίτι το 2023 μπορεί να έχει από 5 μέχρι και παραπάνω από 20 συσκευές συνδεδεμένες ασύρματα. Αν το router που σας έχει προσφέρει ο πάροχός σας δεν υποστηρίζει Wi-Fi 6, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα νέο, είτε από τον πάροχό σας είτε να αγοράσετε μια πιο αξιόπιστη συσκευή, όπως ένα Fritz!Box ή ένα Asus Router, στοχευμένο για gaming.



Αν κρίνουμε από τους τρίτους που έχουν ήδη ανοίξει και παρουσιάσει το εσωτερικό ενός PlayStation Portal, η συσκευή φαίνεται να είναι εφοδιασμένη με το Snapdragon 680 chipset, το οποίο δεν υποστηρίζει Wi-Fi 6. H Qualcomm, στα επίσημα χαρακτηριστικά του chipset δηλώνει πως υποστηρίζεται Wi-Fi 5 ενώ είναι «Wi-Fi 6 ready». Συνεπώς, ακόμη και αν το router σας δεν υποστηρίζει WiFi 6, αλλά Wi-Fi 5, θα είστε εντός των προδιαγραφών. Παρόλα αυτά, η σύνδεσή της συσκευής θα είναι πιο σταθερή αν συνδεθεί σε έναν δέκτη που υποστηρίζει Wi-Fi 6.

Συνδεθείτε στην συχνότητα των 5GHz
Οι περισσότερες «έξυπνες» συσκευές που υπάρχουν στα σπίτια, όπως IP Cameras, Air-Conditioners με Wi-Fi, ψυγεία, τηλεοράσεις κ.ο.κ. συνδέονται στην συχνότητα των 2.4GHz. Συνεπώς, η συγκεκριμένη συχνότητα πάντα θα είναι πιο κατειλημμένη, με αυξημένη πιθανότητα παρεμβολών. Η συχνότητα των 5GHz θα είναι πολύ πιο διαθέσιμη για το PlayStation Portal σας. Παρόλα αυτά, να σημειωθεί πως η συχνότητα των 5GHz έχει σχετικά μικρότερη εμβέλεια, οπότε φροντίστε να απαλλαχθείτε από εμπόδια όπως τοίχους ή αντικείμενα.



Απλό; Για κάποιους ναι, για κάποιους όχι. Ευτυχώς, οι δικτυακές υποδομές στην χώρα μας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και είναι εύκολο να μάθετε τις παραπάνω πληροφορίες ακόμη και αν δεν γνωρίζετε καθόλου τα τεχνικά χαρακτηριστικά που αναφέρονται. Ένας τεχνικός αντιπρόσωπος του παρόχου σας θα μπορεί να σας απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που μπορεί να έχετε διαβάζοντας αυτό το κείμενο. Φυσικά, μπορείτε να αφήσετε τις ερωτήσεις σας και στα σχόλια, για να σας βοηθήσουμε και εμείς όσο μπορούμε!

Σε κάθε περίπτωση, ευχόμαστε όσοι αγοράσετε την νέα συσκευή, να την απολαύσετε στο μέγιστο! 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*