Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Τα λιμνόφιδα προσποιούνται τον θάνατό τους για να αποφύγουν να γίνουν γεύμα

*
Για να μην γίνουν γεύμα, μερικά ζώα απλώς προσποιούνται ότι είναι νεκρά. Ειδικά όταν αυτές οι καταστάσεις συνοδεύονται από ορισμένα "μη ελκυστικά στοιχεία", το όλο σκηνικό μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό, σύμφωνα με μελέτη. Τα λιμνόφιδα που αιμορραγούν από το στόμα και καλύπτονται με βλάστηση και περιττώματα περνούν λιγότερο χρόνο προσποιούμενοι ότι είναι νεκρά από αυτά που δεν το κάνουν. Αυτού του είδους η άμυνα βοηθάει το φίδι να ξεφύγει πιο εύκολα από τους διώκτεες του.

Η μελέτη της προσποίησης του θανάτου σε φίδια από τους βιολόγους Vukašin Bjelica και Ana Golubović προσφέρει συναρπαστικές γνώσεις σχετικά με τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ορισμένα ζώα για να αποφύγουν τη θήρευση. Η έρευνά τους στο νησί Golem Grad αποκαλύπτει ότι ενώ σχεδόν τα μισά από τα φίδια χρησιμοποιούσαν βλάστηση και περιττώματα ως άμυνα, μόνο ένα μικρό μέρος κατέφυγε σε αιμορραγία από το στόμα.


Περιέργως, ο συνδυασμός και των τριών τακτικών μείωσε τη διάρκεια της πράξης προσποίησης του θανάτου, αν και οριακά. Αυτό υποδηλώνει ότι η ένταση της "σκηνής" μπορεί να είναι καθοριστική για την αποτροπή των αρπακτικών, παρέχοντας στο φίδι λίγα πολύτιμα δευτερόλεπτα για να δραπετεύσει. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα των στρατηγικών επιβίωσης στην άγρια φύση και τη λεπτή ισορροπία μεταξύ των αλληλεπιδράσεων αρπακτικών και θηραμάτων. Είναι μια έντονη υπενθύμιση της εξελικτικής κούρσας, που οδηγεί στην ανάπτυξη τέτοιων εξαιρετικών αμυντικών συμπεριφορών. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*