Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Η κλιματική αλλαγή ίσως επηρεάσει τη μέτρηση του χρόνου

*
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ταχύτητα περιστροφής της Γης και σύμφωνα με μελέτη μπορεί να έχει επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο μετράμε τον χρόνο.

Η επιταχυνόμενη τήξη των πάγων από τη Γροιλανδία και την Ανταρκτική προσθέτει επιπλέον νερό στις θάλασσες του κόσμου, αναδιανέμοντας τη μάζα. Αυτό επιβραδύνει πολύ ελαφρά την περιστροφή της Γης. Αλλά ο πλανήτης εξακολουθεί να περιστρέφεται πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν. Το αποτέλεσμα είναι ότι ίσως χρειαστει να αφαιρεθεί ένα δευτερόλεπτο από τα ρολόγια μας αργότερα από ό,τι θα συνέβαινε διαφορετικά.


Ο ρυθμός περιστροφής της Γης δεν είναι σταθερός και ως εκ τούτου μπορεί να έχει επίδραση στο πόσο μεγάλες είναι οι μέρες και οι νύχτες μας. Επιπλέον, οι αλλαγές στον υγρό πυρήνα του πλανήτη σημαίνουν ότι η Γη περιστρέφεται ελαφρώς πιο γρήγορα.

Από τη δεκαετία του 1970, για να διορθωθεί αυτό, έχουν προστεθεί περίπου 27 δευτερόλεπτα στο παγκόσμιο ρολόι, με τους χρονομετρητές να σχεδιάζουν να αφαιρέσουν ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά το 2026. Αυτό είναι γνωστό ως "αρνητικό άλμα δευτερολέπτου".

Ωστόσο, η μελέτη διαπιστώνει ότι το λιώσιμο των πάγων που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή αντιστάθμισε εν μέρει αυτή την επιτάχυνση. Τα παγωμένα στρώματα χάνουν τώρα μάζα πέντε φορές πιο γρήγορα από ό,τι πριν από 30 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η αρνητική αλλαγή του δευτερολέπτου δεν θα χρειαστεί μέχρι το 2029, προτείνει η μελέτη.

«Είναι κάπως εντυπωσιακό, ακόμα και για μένα, κάναμε κάτι που αλλάζει μετρήσιμα το πόσο γρήγορα περιστρέφεται η Γη», είπε ο Ντάνκαν Άγκνιου, ο συγγραφέας της μελέτης, στο NBC News.

"Συμβαίνουν πράγματα που δεν έχουν προηγούμενο".

Το αρνητικό άλμα δευτερολέπτου δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν και, σύμφωνα με τη μελέτη, η χρήση του "θα δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου πρόβλημα" για τα συστήματα υπολογιστών σε όλο τον κόσμο.

"Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ και αποτελεί μεγάλη πρόκληση για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα μέρη της παγκόσμιας υποδομής χρονισμού δείχνουν την ίδια ώρα", είπε ο κ. Άγκνιου, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

"Πολλά προγράμματα υπολογιστών για υποθέτουν ότι αυτές οι αλλαγές στα δευτερόλεπτα είνα ολες θετικές, επομένως αυτά θα πρέπει να ξαναγραφτούν", πρόσθεσε.

Ωστόσο, υπήρξε κάποιος σκεπτικισμός για τη μελέτη.

Ο Δημήτριος Ματσάκης, πρώην επικεφαλής επιστήμονας για τις υπηρεσίες χρόνου στο Ναυτικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "η Γη είναι πολύ απρόβλεπτη για να είναι κάποιος σίγουρος" εάν θα χρειαζόταν ένα αρνητικό άλμα δευτερολέπτου σύντομα. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*